PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Underworld in de AB

vrijdag 20 maart 2015Ancienne Belgique Brussel

Underworld

Het Britse dance-duo Underworld viert dit jaar de 21ste verjaardag van hun klassiek album ‘Dubnobasswithmyheadman’. Om dat te vieren brengt de groep een integrale uitvoering van het album. ‘Dubnobasswithmyheadman’ is de derde langspeelplaat van Underworld. Met dit werk heeft de groep de overgang gemaakt van synthpop naar meer dance gerichte muziek. Tot vandaag wordt dit werk beschouwd als een van de beste electronica albums ooit. 

Nog tot in september gaan de Britten op tournee om deze verjaardag te vieren. Hoewel de shows al maanden uitverkocht zijn, staat Brussel slechts twee keer op hun tourdata . Om half negen staat de Ancienne Belgique dan ook stampvol. 

Wanneer de groepsleden Rick Smith en Karl Hyde het podium betreden en het eerste nummer ‘Dark & Long’ begint, begint heel de zaal te roepen. Het duo is gewapend met twee laptops, een gigantische mixingdesk, een keyboard, een (glinsterende) gitaar en een harmonica. Hyde verzorgt ook de zang bij elk nummer. Volledig in extase toont hij dat hij als 57-jarige man nog meer dan behoorlijk kan dansen. 

Keer op keer kunnen de Britten rekenen op een explosie in het publiek. Bij de eerste herkenbare tonen van elk nummer gaan alle handen de lucht in en wordt er hevig gedanst. Na slechts vier nummers hebben we al lang de indruk niet meer dat we in een concertzaal staan. Door de hevige kickdrums en hypnotiserende vocals lijken we wel op een techno rave uit de jaren ’90 terecht gekomen te zijn. 

Maar het duo bewijst dat ze meer kunnen dan enkel dance muziek brengen. Voor het prachtige ‘Tongue’ wordt de werklast van Rick Smith even verlaagd en gaat Hyde solo met vocals en gitaar. Een welgekomen afkoeling tussen de hardere technonummers van het album. 

Na ‘Tongue’ volgt er meer technogeweld. Wanneer de acidachtige baslijnen van ‘Cowgirl’ zich subtiel in het nummer integreren, gaat de AB volledig uit zijn dak. Vanaf dat moment kan niemand zich nog bedwingen en tot in de tribunes staan mensen uitbundig te dansen. 

Net zoals op het album is de balans tussen de rustigere nummers en de hevigere dance tracks perfect. Het zorgt er ook steeds voor dat de explosie van de technonummers des te meer effect hebben op het publiek. 

Het optreden wordt vrolijk afgesloten met ‘Big Mouth’ en ‘Spikee’. Hyde vertelt nog dat hij enorm genoten heeft van de respons die ze tijdens het concert kregen en dat het fantastisch is om herenigd te zijn met zijn partner Rick Smith.

Zomaar vertrekken kon het duo niet doen. Ze werden luidkeels terug op het podium geroepen door het publiek en het voorspelbare bisnummer dat ze brengen, is hun allergrootste hit ‘Born Slippy’. Nog voor een laatste keer gaat de AB in een uitzinnige extase. Een optreden dat nog jaren in ons geheugen zal gegrift blijven. 

< Elvin Vanzeebroeck > 

De setlist:

  1. Dark & Long
  2. Mmm… Skyscraper I Love You
  3. Surfboy
  4. Spoon Man
  5. Tongue
  6. Dirty Epic
  7. Cowgirl
  8. River Of Bass
  9. M.E.
  10. Rez
  11. Big Mouth
  12. Spikee

Bis:

  1. Born Slippy .NUXX


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter